fbpx

Teemme Vincitillä ohjelmistokehitystyötä projektitiimeissä. Meillä on töissä paljon erilaista väkeä. Osa on introvertimpaa, tykkäävät olla luurit päässä koko päivän, osa ekstrovertimpaa ja kaikkea siltä väliltä.

Uuden projektin alkaessa voi tiimissä olla henkilöitä jotka eivät vielä tunne toisiaan hyvin. On tärkeää, että erilaiset ihmiset saadaan toimimaan hyvin yhdessä heti alusta alkaen. Näin saadaan projektille tehokas startti ja päästään nopeasti vauhtiin.

Perustana on luottamus

Lähtökohta on luottamus ja sen päälle kaikki rakentuu. Luottamus on kykyä olla haavoittuvainen toisen ihmisen edessä. Se vaatii monilta rohkeutta, ja on tärkeää madaltaa kynnystä heittäytyä haavoittuvaksi. Se on monesti hankalampaa kuin äkkiseltään arvaakaan.

SmoothTeamissa ihmiset avaavat omaa ajatteluaan ja joskus myös omaa kotityöpistettään muille. Ovat siis haavoittuvaisia ja se kasvattaa luottamusta tehokkaasti. Sessioihin kuuluu olennaisena osana myös nauru, mikä vapauttaa tunnelmaa ja helpottaa asioista puhumista.

Myyntiporukalla pelasimme ”tiimin vahvuudet” simulaation ja tutustuimme toisiimme paremmin. Pelissä tuli mukavalla tavalla ilmi uusia puolia työkavereista. Vaikka kaikki olimme olleet pitkään Vincitillä, emme tunteneet toisiamme kovin hyvin, koska emme olleet aiemmin tehneet töitä yhdessä. Puolisen vuotta pelin jälkeen tokaisin tiimikaverille erästä tapahtumaa suunnitellessamme: ”sinä et varmaan tule illalla kaljalle, kun et ole sellaisesta kiinnostunut”. Kaveri ihmetteli kovasti, mistä arvasin. ”Kerroit SmoothTeamissa.”

Etätyösimulaatio auttoi löytämään yhteiset pelisäännöt

Koronapandemian myötä myös koko Vincit siirtyi etätöihin, mikä on tietysti vaikuttanut monella tavalla tekemiseen. Olemme järjestäneet virtuaalisia kahvitaukoja ja muuta yhteistä etäohjelmaa, mutta toki monet kaipaavat paluuta tavalliseen arkeen.

Äskettäin alkaneen uuden projektin alussa mietin, miten tiimin rakennus sujuu, kun sen jäsenet eivät pääse näkemään toisiaan. Luottamuksen rakentaminen etänä vaikutti hankalalta, vaikka kaikenlaisia kommunikaatiotyökaluja toki löytyi.

Projektin starttivaiheessa pelasimme etätyösimulaatiota. Sekin toimi hämmästyttävän hyvin. Oli hienoa, että tiimikaverit kuulivat miten muut tekevät etätöitä. Miten pitävät taukoja, kenellä on lapsia, kuka työskentelee mieluummin aamulla ja kuka illalla. Keskustelu helpotti suuresti yhteisten pelisääntöjen löytämistä muuttuneessa tilanteessa.

Pääosassa ihmiset

SmoothTeamin työkalu tukee mainiosti tilaisuuden etenemistä, mutta ei ota pääroolia. Pääosassa on ihmisten välinen keskustelu. Keskustelusta nousee hyviä oivalluksia ja se karsii ennakkoluuloja.

Simulaatiot ohjaavat kiinnittämään enemmän huomiota siihen, että olemme kaikki yksilöitä. Tämä muuttaa oikeasti työskentelyä ja antaa tukea päivittäiseen tekemiseen.

Suosittelen SmoothTeamia lämpimästi kaikille, jotka tekevät tiimityötä.

Veli-Pekka Eloranta
Agile coach

Vincit on noin 500 työntekijän palvelumuotoilu- ja ohjelmistotalo.

    Haluan tilata simulaationHaluan kuulla lisää, olkaa minuun yhteydessäHaluan 15 minuutin esittelyn palvelusta videopuheluna