Moni tiimi ja yritys tuskailee parhaillaan saman kysymyksen kanssa: miten rakentaa ja ylläpitää tiimihenkeä? Yhtenä konkreettisena ongelmana ovat pikkujoulut. Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan etätyö ei niinkään heikennä työn tuottavuutta, mutta tiimien yhtenäisyys ja innovatiivisuus kärsivät. Jotain olisi hyvä tehdä yhdessä fiiliksen kannalta, mutta miten toteuttaa yhteinen vuoden päätös korona-aikana?
Vinkki 1: anna tapahtumalle sopiva nimi (todennäköisesti se ei ole ”pikkujoulut”).
Nimellä on väliä, se asettaa odotukset ja lataukset. Odotukset ylittänyt ”Syksyn päätös” -Zoom on parempi kuin odotuksiin nähden laimeat etäpikkujoulut. Siksi monessa tapauksessa voi olla viisasta joko siirtää pikkujoulut tai jättää ne pitämättä ja järjestää muulla nimellä yhteiset päättäjäiset kiireiselle syksylle. Näin tapahtumaa odotetaan avoimin silmin. On toki myös tilanteita ja yhteisöjä, joissa pikkujoulut -nimi toimii hyvin myös etäpikkujouluille.
Vinkki 2: harkitse tarkkaan, mihin aikaan tapahtuma pidetään.
Odotukset ja vaatimukset ovat huomattavasti suurempia ilta-aikaan. Useimmissa tapauksissa kannattaa harkita ohjelman pitämistä ainakin pääosin työaikana, jolloin esimerkiksi perhe tai harrastukset eivät kilpaile ajasta ja huomiosta. Tämän lisäksi voi tarjota mahdollisuuden “jatkoille” niille, joita sellainen kiinnostaa.
Vinkki 3: ohjelmasta ei yleensä kannata tiedottaa yksityiskohtaisesti etukäteen.
Moni asia on tosi kiva, kun sitä lähtee juonnon jälkeen yhteisessä fiiliksessä tekemään. Etukäteen yksin ohjeita lukiessa tulee helposti ennakkoasenteita ja pettymyksiä. Jotain kannattaa silti kertoa etukäteen – kuten esimerkiksi se, odotetaanko videon olevan päällä etätapaamisessa, mistä mihin tilaisuus kestää, onko tarpeen varata tarjoilua tai miten ja koska ne toimitetaan – mutta yleensä ei ohjelman sisältöä tarkasti.
Vinkki 4: “It ain’t what you do, it’s the way that you do it” kuten laulussa sanotaan.
Kyse ei ole yleensä siitä, onko origamin taittelu sinänsä hauskaa, vaan siitä, kokeeko siihen saavansa tarpeeksi ohjeita, millainen tunnelma on sekä kytkeytyykö tekeminen johonkin kiinnostavaan (kuten origamit meidän osastoista tai projekteista vs. origamit muuten vaan). Jos et ole varma, miten johdattaisit johonkin aiheeseen, kysy apua sellaiselta, jolla on aiheesta kokemusta.
Vinkki 5: Ulkopuolinen auttaa uuden tekemisen myymisessä osallistujille
Tähän on kaksi syytä. Meillä on toisistamme käsityksiä ja odotuksia, on vaikea nähdä tuttua ihmistä uudessa roolissa. Toiseksi vieraskoreus auttaa: ulkopuolista kuunnellaan tarkemmin ja hän voi saada porukan mukaan helpommin. Henkilö voi olla vaikka toiselta osastolta tai ammattimainen juontaja, mutta pieni ulkopuolisuus tuo eksoottista tunnelmaa, joka saa ihmiset usein helpommin kokeilemaan uutta.
Vinkki 6: Tarina ja tempo ovat tärkeitä!
Parhaat jonglöörit osaavat heitellä todella montaa keilaa, mutta jo kolmella pallolla voi tehdä vielä sitäkin viihdyttävämmän shown, kun se kytkeytyy tarinaan ja etenee kiinnostavasti. Siksi todennäköisesti kannattaa tehdä se keksimänsä hauska piirustusharjoitus jostakin merkittävästä, kuten firman strategiasta tai joululaulu johtoryhmän kokouksesta. Mitä teemmekään, se kannattaa kytkeä johonkin yhteisesti merkittävään. Tilannetta on hyvä kuljettaa eteenpäin sellaisella tempolla, että osallistujat eivät ehdi katsoa kelloa tai tylsistyä. Tempo on ryhmän kanssa vaativa kysymys: tekemisessä on oltava toisaalta rauhallinen, mutta hidassoutuisuuskaan ei ole hyvästä.
Vinkki 7: Rajat helpottavat luovuutta.
On yleensä helpompi nimetä nopeasti viisi eläintä kuin viisi substantiivia. On helpompi keksiä monta tapaa, miten tuolia voisi käyttää rikoksen tekemiseen kuin miten tuolia voisi käyttää. Jos pyydät tekemään jotakin luovaa, älä arastele tehdä rajauksia.
Vinkki 8: Älä teeskentele tekeväsi täydellistä tapahtumaa.
Päinvastoin voit vitsailla sopivassa kohdassa siitä, että odotuksiin nähdenhän tässä menee hyvin tai hupsista tuo meni noin, ja seuraava onkin sitten tosi hyvä juttu. Tämä on vaativa kysymys: toisaalta tilanteen vetäjän tai juontajan pitää tuoda asiat esille täysillä ja sillä fiiliksellä, että tämä on hyvä juttu ja nyt tätä tehdään, ei pyytää yhtään anteeksi – toisaalta välillä pieni itsekriittinen pilke tuo paljon hyvää ja vetäjän samalle puolelle muiden kanssa.
Vinkki 9: Käytä (sopivasti) meta-puhetta, tilanteen mukaan.
Jos huomaat joidenkin pitkästyvän, voit esimerkiksi sanoittaa huomiosi ja kertoa, että nostammekin nyt tempoa. Näin olet yhdessä porukan kanssa.
Vinkki 10: Jos käytössä on yhteisiä tavaroita, avatkaa paketit yhdessä
Jos toimitat osallistujille jotain etukäteen, ohjeista että paketti avataan yhtä aikaa tilaisuudessa. Näin tunnelma säilyy parhaiten yllä. Vastakohtana on tilanne, jossa vaikkapa koristeluvehkeet odottavat viikon kotipöydän nurkalla ilman tietoa, mitä niillä on tarkoitus tehdä.
Alla on listattuna 48 mahdollisuutta, mitä voisi tehdä!
Ulkona on monien ohjeiden mukaan huomattavasti sisätiloja koronaturvallisempaa. Haasteena on tietenkin vaakasuoraan tulevan räntäsateen mahdollisuus, joten pukeutumisen olisi oltava kohdallaan ja/tai ulkona oleminen kohtuullisen lyhytaikaista.
Alla on ulkoideoita. Useimmat näistä voi toteuttaa joko itse tai tilata ohjelmapalveluyritykseltä, kuinka omaan tyyliin ja budjettiin sopii. Olen linkannut alla joihinkin elämyspalvelun tarjoajiin pääasiassa PK-seudulla ja Pirkanmaalla erityisesti silloin, kun heillä on jokin hyvä idea. Arvostan heidän tekemäänsä kehitystyötä, ja haluan jakaa heistä tietoa idean esittelyn lisäksi. En tunne useimpia ko. tarjoajia, mutta yleisesti houkuttelen käyttämään yritysten palveluita ja tukemaan koronan keskellä.
- Nuotiolle nokipannukahveille, loimulohta tekemään yms. Vuokrattavia laavuja löytyy eri puolilta Suomea. Ohjelmaa voi soveltaa, puheita, esityksiä mitä haluaakaan.
- Nuotiokokkaushaaste: ryhmille ruoka-aineet, tulukset ja puita.
- Ulkona toteutettava kisailu, teemalla olympialaiset
- Juonellinen metsäseikkailu
- Laamavaellus metsässä kuulostaa hyvin oudolta, mutta olen kuullut parikin hyvää kokemusta siitä. Jokaisella on siis laama, jota taluttaa.
- Opastettu (sauva)kävelyretki ja ulkona tapahtuvaa ruokailua – kotikaupungistaankin voi kuulla uusia tarinoita opastetulla retkellä esim. Tampereella.
- Mäkiautokisa, samalta sivulta löytyy myös muita aktiviteetteja.
- Frisbeegolf on matalan kynnyksen laji kokeilla, ja siinä on myös helppo pitää etäisyyttä muihin. Tässä kuten monessa muussakin vastaavassa kannattaa olla opastus lajia osaavalta. Voi harjoitella heittämistä ja myös kiertää ryhmissä ainakin lyhyen kierroksen.
- Kaupunkisuunnistus, mahdollisesti sähköisesti avustetusti esimerkiksi pienissä ryhmissä, lopuksi jotakin yhteistä.
- On säästä kiinni, avataanko Etelä-Suomen laskettelukeskuksia ennen pikkujouluaikaa, mutta usein avataan. Niille, jotka eivät harrasta laskettelua löytyy yleensä pulkkamäkivaihtoehto, ja molemmissa tapauksissa tarjoilusta on tärkeää pitää huolta.
- LISÄYS 9.11. SAAMANI PALAUTTEEN PERUSTEELLA: Pussiglögit eli Glössipukit. Kaupasta glögiä, joko lämmitettynä ja termospullon kautta tai sitten ihan vaan kylmänä. Tyyliin voi kuulua tarvikkeiden kuljetus kaupan muovikassissa. Tästä voi tehdä sovelluksen myös ravintolan terassilla: lämmitin ja ammattimainen tarjoilu voi parantaa tarjoilua, mutta underground-meininki kärsii.
Sisällä turvallisesti – jokaisella työnantajalla ja myös eri alueilla on omat sääntönsä sen suhteen, tavataanko sisällä lainkaan, käytetäänkö maskeja, minkä kokoisia ihmismääriä ja millaisilla etäisyyksillä.
- Tällä hetkellä voi varata poikkeuksellisen ison tapahtumatilan, jos järjestää sisällä jotakin. Nyt tapahtumia on peruttu erittäin paljon, joten tiloja on tyhjillään. Ryhmälle voi siis löytää normaalioloihin nähden suhteettoman ison tilan kohtuuhinnalla.
- Sisällä isoilla etäisyyksillä tapahtuvan tekemisen voi yhdistää ulkoiluun, esim. aloittaa ulkoilulla ja pitää yhteiset puheet turvaväleillä sisätilassa.
- Jos pienet ryhmät tapaavat toisiaan työssä joka tapauksessa, mutta koko firman yhteistä tapaamista ei haluta pitää koronasta johtuen, voi tehdä hybridipikkujoulut: pienet ryhmät ovat keskenään samassa tilassa, mutta osa ohjelmasta on yhteistä Teamsin/Zoomin/Meetin välityksellä.
- Sisäliikuntalajeja voi tutkia etäisyyksien kannalta ”sillä silmällä”, esimerkiksi curlingia voi pelata etäisyydet säilyttäen, kun harjaajat sopivat työnjaosta eivätkä harjaa yhtä aikaa. Curlingiin saa myös useammalla paikkakunnalla opastuksen.
- Arkisin päiväaikaan voi varata jäähallin luisteluharjoituksiin. Ohjaajaksi kannattaa ottaa pikaluistelun, taitoluistelun tai jääkiekon osaava valmentaja.
- Hiihtoputkeen hiihtämään. Jos putken pystyy varaamaan arkipäivänä itselle, turvaetäisyyksiä on varsin helppo pitää.
- Jos päätyy sisälle ja on tarpeen käyttää maskeja, voi varata käsille tuoksuttomia vesiliukoisia tusseja, joilla kukin saa koristella oman maskinsa. Tämä keventää mukavasti tunnelmaa. .
Etänä on haastava järjestää jotakin uutta, kun paljon monenlaista on jo tehty. Listaan tähän erilaisia mahdollisuuksia virikkeiksi.
Etänä yleisiä tekemisiä
- Yhteinen ruokailu, hiukan erityisempikin. Verottaja sallii nyt poikkeuksellisesti työnantajan kustantamat tarjoilut toimitettavaksi etänä ilman, että siitä aiheutuu verotettavaa etua työntekijöille. Jos pikkujoulut pitää etänä, tätä todennäköisesti kannattaa hyödyntää.
- Kuppikakun tai piparin koristelu. Lähetä kaikille paketti, jossa on koristelutarpeita ja koristeltava herkku. Jokaiselle arvotaan kollega, jolle hän koristelee. Pieni aika koristelulle – ja sitten arvataan, kelle kukin on koristellut ja kuullaan taustat ja selitykset. ”Koristelin sinulle siksi näin, että…” Myös kotoa löytyviä aineita saa hyödyntää. Samaan pakettiin voi laittaa muutakin yhteistä ja mahdollinen joululahja.
- Origamin taittelua (tai muuta askartelua) etänä, normaali A4-arkki lähtökohtana. Kuten vinkeissä luki, luovan tekemisen teema kannattaa kytkeä johonkin yhteiseen.
- Runojen, esimerkiksi haikujen kirjoitus työhön liittyvistä teemoista. Selkeä formaatti helpottaa tekemistä. Tässä kuten monessa muussakin luovassa tekemisessä on hyvä ammattitaitoinen vetäjä, jolloin hän voi auttaa esteiden yli.
- Mindfulness tai jooga etänä. Luonnollisesti vain, jos ryhmä on yleisesti ottaen kiinnostunut teemasta. Olen parikin kertaa ollut mukana hyvin onnistuneessa mindfulness -etätilaisuudessa. Parhaimmillaan toteutus on tiivis ja sopivassa kohdassa ohjelmaa.
- Etäkykyjen ilta. Jos porukassa on ihmisiä, jotka rohkenevat esitellä taitojaan, tämä voi toimia. Olen ollut mukana työyhteisön etäkeikalla, jossa muusikot löytyivät omasta porukasta. Tämä vaatii etukäteen kysymistä, on erittäin harvinaista että esityksiä syntyisi spontaanisti.
- Kuka todennäköisimmin… kysytään kysymys, jokainen kirjoittaa vastauksen ja painetaan chatissä yhtä aikaa enteriä. Esim. kenellä on eniten jouluvaloja, kenellä isoin vegekinkku, kuka lykkää lahjojen oston myöhäisimmäksi, kuka matkustaa kauimmas lomallaan, kuka nukkuu pisimpään joulun vapaapäivinä jne. Otetaan ylös eniten arvattu henkilö joka kierrokselta, ja annetaan hänelle jokin arvonimi ja pieni palkinto.
- Joulupaketin tai muistamisen voi miettiä ohjelman kannalta ja pakettien avaaminen voi olla osa yhteistä tekemistä. Etäympäristössä yksi mahdollisuus on hankkia jokaiselle erilainen, hänelle osuva lahja. Tällöin ideointi kannattaa joukkoistaa siten, että kaikki saavat ehdottaa lahjoja toisilleen. Tämä on työläämpää kuin viinipullon tai joulukorin hankkiminen, mutta paketin esittely kameran kautta voi tuoda jotakin sielua muuten etäiseen etäpikkujouluun.
Etänä ulkopuolisia esiintyjiä tai ohjelmia
- Virtuaalinen sarjakuvatyöpaja – opi tekemään sarjakuvia. Tämä voi olla sekä hauskaa että hyödyllistä. Tällaisia tarjoaa ainakin Tussitaikurit. (Huomautus: olen ollut itse perustamassa Tussitaikureita, joten voin olla puolueellinen).
- Joulukorttien piirtämistyöpaja, myös Tussitaikureilta.
- Stand up -koomikko voi toimia hyvin etänä etenkin, jos hän räätälöi esitystään ainakin jonkin verran ryhmän ja tilanteen mukaan.
- Puhuja pitämään puheenvuoron etänä – pikkujoulujen osalta aihe voisi olla kepeämpi. Esim. Puhujatorilta löytyy paljon puhujia.
- Etäkeikka bändiltä tai muusikolta. Tue samalla artisteja!
- Improvisoitu musiikki ammattilaisilta, mukaan voi ympätä sisältöä firman ja ryhmän toiminnasta. Eli yleisö voi pyytää biisejä vaikka sillä hetkellä ajankohtaisesta projektista tai IT-järjestelmistä tai ihan mistä vaan. Tälle löytyy tekijöitä monista improvisaatioteatteriryhmistä ja muutama erikoistunut bändikin on Suomessa, esim. Katriinamies-improduosta on itsellä hyvät kokemukset.
- Virtuaalinen kokkauskurssi
- Etäsuklaatasting (tai etänä jokin muu tasting).
Etänä sähköisiä harjoituksia ja pelejä
- Muun ohjelman ohessa “bullshit-bingo” etänä, aiheena esim. etätyöhön liittyvä sanasto.
- Pikakirjoituskisa. Kilpailun voi ottaa viestinä, jolloin useampi on samassa joukkueessa.
- Spreadsheet-taidetta (kaikki värit ja merkit sallittuja), voi tehdä pohjan, jossa solut neliön muotoisia.
- Kuuletko minua? Yksi tiimin jäsenistä ottaa satunnaisen kuvan. Hänen tehtävänsä on kuvailla kuvaa, jolloin muut piirtävät sen. Kuvailemiseen asetetaan rajoitteita, kuten että voi käyttää kuvailuun vain geometrisiä muotoja ja niiden sijainteja. Voi myös rajoittaa ajan tai sanamäärän. Piirtämisen voi toteuttaa paperilla tai digitaalisesti. Kuvat esitellään ja kuvailija valitsee osuvimman kuvan, jonka tekijä on seuraava. Tällä pääsee harjoittelemaan tehokasta online-viestintää!
- Suosikkiemojien arvaus. Useimmat pikaviestimet (Slack, Teams ym.) ryhmittelevät emojeista erikseen tai ensimmäisiksi käyttäjän eniten käyttämät suosikit. Tiimiläiset arvaavat kultakin kollegalta, mitkä ovat hänen eniten käyttämiään hymiöitä.
- Arvaa kuka emojeilla. Valmistelu: ota screen shot pikaviestimen hymiöistä ja nimeä rivit ja sarakkeet kuten taulukkolaskennassa (esim. B5 on tietty hymiö). Yksi tiimin jäsen aloittaa. Hänen tehtävänsä on näytellä yksi hymiö, jolloin muut arvaavat, mikä se on. Ensimmäinen arvaaja näyttelee seuraavan. Yleensä tämän voi toteuttaa vapaalla puhumisella kuten Pictionaryssä, ei siis rajoituksia arvauskerroille tms.
- “Virtuaalinen cocktail-tilaisuus”. Jakautuminen ryhmiin (esim. Zoom breakout rooms), ryhmää saa vaihtaa vapaasti, ja ryhmille annetaan aiheet. Esimerkiksi huonot vitsit, tilitys syksyn tapahtumista, “sä oot hyvä tyyppi”-ryhmä eli positiivinen palaute työkavereille jne. Muistuttaa siis Open space -fasilitointitekniikkaa, hyvin yksinkertaisena. Toimii esimerkiksi loppupuolella tapahtumaa.
Tiimin yhteiset keskustelut meistä, työstä ym. rennolla otteella
- SmoothTeamin kahdeksasta simulaatiosta löytyy kolme sellaista, jotka voivat toimia pikkujouluissakin. Simulaatiossa on paitsi kivaa, siinä myös tutustuu kollegoihin. Simulaatio murtaa jäätä keskusteluille siitä, millaisia me kukin olemme. Pikkujouluihin sopii parhaiten Tiimin vahvuudet. (Tämä ja kaksi seuraavaa ovat siis meiltä, kysy ihmeessä lisää.)
- Vastaava kuin edellinen, SmoothTeamin Ketteryyssimulaatio on myös luonteeltaan iloinen ja sopii pikkujoulun tilanteeseen.
- SmoothTeamin johtoryhmien simulaatio toimii myös muille kuin johtoryhmille, kun tiimin työ on luonteeltaan itseohjautuvaa. Tätäkin voi kokeilla etenkin, jos porukka on jo pelannut aiemmin mainittuja kahta simulaatiota.
- Tarinoita meistä, esimerkiksi: jokainen laittaa virtuaaliselle liimalapulle omasta historiastaan parin sanan otsikon tarinasta, jota muut eivät tiedä, mutta jonka voisi kertoa. Jokainen siis itse valitsee, onko tarina henkilökohtainen tai työasiaa, hauska, koskettava vai millainen. Lyhyet tarinat käydään läpi.
- Visailu, miten tunnemme kollegamme (tai yrityksen historian tai jotakin muuta). kahoot.com toimii reaaliaikaisena visana hyvin myös etänä, ja sitä käytetään paljon kouluissa. Toteutus voi olla esimerkiksi jokaiselta tiimiläiseltä yksi kysymys hänen taustastaan ja siihen neljä vaihtoehtoa (jokainen osaa toki vastata omaansa oikein, mutta se ei haittaa, kyselyn tekijä ei voi osallistua vaan juontaa tilanteen).
- Vuoden tai fiilisten purku fasilitoidusti, ennen kaikkea positiivisiin kokemuksiin keskittyen. Varoita ennakkoon, että kaikki miettivät valmiiksi kehuja kollegoilleen. Käykää palautteet läpi suullisesti tai pyydä lyhyet videot etukäteen kaikilta.
- PÄIVITYS 9.11. Kauden päätös ja menneen kauden työn ja saavutusten arviointi yhdessä. Linkkaan tähän Karoliina Jarenkon videon, jossa hän käy läpi kysymyksiä ja tapoja käsitellä niitä kauden päätteeksi, esim. pikkujouluissa. Karoliina jäsentää myös hyvin sen, miksi pikkujouluja kannattaa korona-aikanakin pitää ja mitä niillä voi saavuttaa.
Kaikki nämä ovat virikkeitä, joita kannattaa käyttää pohjana omalle ideoinnille ja yhdistellä ja työstää!
Halutessasi voit lukea, miten SmoothTeam toimii pikkujouluissa. Löydät sivuiltamme myös tietoa SmoothTeamin simulaatioista muuten kuin pikkujoulukäyttöön.
Tuleeko mieleesi lisää ideoita? Lisään mielelläni listalle! Lähetä sähköpostia aleksis.nokso-koivisto (at-merkki) smoothteam.fi