fbpx

Iogen on suurin suomalainen silmäkirurgisia tarvikkeita maahantuova yritys. Toimimme konsultatiivisella otteella eli ymmärrämme asiakkaidemme tarpeita ja autamme heitä niissä.

Koska kyseessä on pieni erikoislääketieteen ala, meillä on kohtuullisen pieni tiimi. Yhteen hiileen puhaltaminen on hyvin tärkeää meille. Erityisesti hyvän kommunikaation merkitys tiimissämme on tosi iso, kun palvelemme asiantuntevia asiakkaita.

Olemme avoimia – mikä on samalla sekä vahvuutemme että haasteemme

Kommunikaatio toimii meillä avoimesti. Toimimme kirurgiassa, joten on mentävä aina faktaperusteisesti. Joskus avoimuus voi meillä kuitenkin tarkoittaa liiankin suorasukaista toimintaa.

Haasteet kiteytyvät henkilöiden omiin persoonallisiin piirteisiin. Ei ole yhtenäiskulttuuria tai pelisääntöjä kommunikaatioon, vaan olemme yksilöitä ja meillä on vahvoja persoonia talossa. Kun on vahvoja persoonia, toisinaan käy niin, että tuodaan esille ja löydetään lähinnä ongelmia. Ratkaisujen etsiminen voi jäädä vähemmälle. Joskus tuomme esiin negatiivisia puolia hyvinkin mielellään.

SmoothTeam auttoi kehittämään yhteistyötämme

Pidämme kaksi kertaa vuodessa World Domination -päivät, joilla kehitetään yhteistyötämme ja toimintaamme sekä suunnitellaan tulevaisuuden suuntia. Joku voisi kutsua niitä yhteiseksi retriitiksi tai strategiapalaveriksi. Tässä tapauksessa olimme kolme päivää yhdessä kehittämässä Iogenia. SmoothTeamista haimme uusia työkaluja siihen, kuinka voimme keskustella asioista.

Miten osaan kuunnella, miten ylipäänsä kuulemme toisiamme tiimissämme?

SmoothTeamin tuoma keskustelu oli hätkähdyttävää. Olimme käyneet identtisesti samanlaisia asioita läpi jo aiemmin. Kun asioita käsiteltiin simulaation avulla kautta, samoilta ihmisiltä tulikin aivan eri näkökulmia. Tiimiläiset puhuivat ihan eri tavalla avoimesti.

Luulin kysyneeni aiemmin, mutta en ollut osannut. Se oli itselleni peiliin katsomisen paikka: fasilitointi, kuuntelu ja vuorovaikutus eivät olekaan minulla niin vahvoja. Tämä toi alastomasti asian esiin ja päätin, että tätä kuuntelemista minun pitää oikeasti alkaa työstää.

Tällä on suuri kumulatiivinen vaikutus kaikkeen. Jos omalla kommunikaatiotyylillä ei saa aitoja vastauksia irti, mädättää se koko yhteisön ja tekee toiminnan mahdottomaksi myöhemmin.

On tärkeää voida keskustella asioista oikeilla nimillä. Hirveän positiivista oli, että SmoothTeam toi esille, miten paljon parannettavaa meillä on. Samalla simulaation kautta saimme vahvistuksen sille, että työkaluja on olemassa. Ei vain diagnosoida tautia, vaan löydetään tapoja viestiä keskenämme paremmin ja ymmärtää toisiamme.

Karrikoiden: jos yksi vanhempi tiuskii lapsilleen ja toinen puhuu hellästi ja lempeästi, niin voi tehdä arvailuja, miten lapset tästä kasvavat ja kehittyvät. Kumpi vuorovaikuttaja minä haluan töissä olla?

Simulaation aikana löysimme työkaluja tehdä töitä paremmin yhdessä. Olemme jo sisäisesti puhuneet, että jatkamme SmoothTeamin käyttöä jatkossakin, anti oli niin erinomaista.

SmoothTeam auttoi meitä käsittelemään strategiaamme

SmoothTeam auttoi meitä strategiamme kanssa. Tietomme ovat vaillinaisia ja pitää tehdä valintoja, mihin päin firmaa ollaan viemässä tiettyjen tuotepalettien osalta ja mihin investoidaan. Tähänkin saimme uuden tavan keskustella.

Erityisesti saimme näkyviksi ihmisten piilossa olevia ajatuksia, joita ei ollut aiemmin sanoitettu. Kaikilta oli kyllä pyydetty rehellinen mielipide ja annettu aikaa ja tilaa sanoa näkemyksensä aiheesta – kaikki saivat yksin ja ryhmässä miettiä ja kerättiin palautetta. SmoothTeam-työn aikana kuitenkin kävi ilmi, että ihmisillä oli paljon ajatuksia, joita he eivät olleet jakaneet. Toimiva johto oli pihalla. Tällä työkalulla näkee aidosti, missä mennään. 

Huomasimme, että olemme vain leikkineet palautteen kysymistä. Nyt vasta ihmiset alkoivat kertoa, kun kysyimme paremmalla tavalla. Oli ihan magiaa katsella, millaisia mentaalisia lukkoja tämä aukaisi. Ilmiö voi olla yhteydessä psykologiseen turvallisuuteen. SmoothTeamin avulla tulee humaani ote automaattisesti. 

Suosittelen SmoothTeamia varauksetta

Olen varauksetta kehunut SmoothTeamia monille. Elämässä on helppoja asioita: jos mietin, että pitäisikö ajaa parta, vastaus on automaattisesti joo. On myös niitä, joissa vastaus on automaattisesti ei. Tämä SmoothTeamin käyttö on elämässä niitä kohtia, joihin kannattaa vastata automaattisesti joo, jos edes yhtään tulee mieleen, voisiko tälle olla tarvetta.

SmoothTeam toimii erityisesti tiimeille, jotka ovat aidosti riippuvaisia toistensa työpanoksesta. On myös tiimejä, jotka ovat samassa yksikössä, mutta tekevät enemmän yksilötasolla hommia. Kun mammuttia metsästetään, tarvitaan tiimi, yksilö ei tee mitään. Ja tämä on niille tiimeille, jotka ovat riippuvaisia toisistaan, ja haluavat kaataa sen mammuttinsa.

Tero Rinne
Perustaja, hallituksen puheenjohtaja
Iogen Oy

    Haluan tilata simulaationHaluan kuulla lisää, olkaa minuun yhteydessäHaluan 15 minuutin esittelyn palvelusta videopuheluna