fbpx

“SmoothTeamin fasilitaattorina olen saanut työskennellä monenlaisten asiakkaiden kanssa, erilaisissa tilanteissa. Olen saanut olla mukana ryhmissä, joissa on niin naurettu kuin itkettykin. Ajattelen, että tunteen suunnalla ei välttämättä ole kovin suurta väliä, tärkeää on vain se, että tunnetaan ja sillä on lupa myös näkyä. Tunteet kertovat siitä, että puhutaan asioista joilla on merkitystä.“

Työelämän arki on usein keskittynyt suorittamiseen. Harvoin on aikaa pysähtyä tunnistamaan omia tuntemuksia. Millaisissa tehtävissä olen omimmillani? Mistä nautin? Millaiset tehtävät tai tilanteet minua kuormittavat? Tätä vasten on selvää, ettei kysymyksiä tule pohdittua myöskään työyhteisön muiden jäsenten näkökulmasta. Koen työssäni kiitollisuutta siitä, että saan johdatella ihmisiä tärkeiden keskustelujen äärelle. Hienoja hetkiä ovat sellaiset, kun kuulen jonkun pelissä sanovan: “Ihanko totta? En tiennyt sinusta tuota! Voisimmeko tehdä jatkossa enemmän yhteistyötä?” Esimerkiksi eräässä asiakasryhmässä peli johdatteli keskusteluun luovuudesta ja kielellisestä ilmaisusta. Tuli ilmi, että taloushallinnosta vastaava henkilö nauttisi kovasti, jos saisi joskus vastapainoksi työssään pyöritellä kielellistä luovuutta vaativia haasteita. Keskustelun päättyessä pienen työyhteisön viestintävastaava oli saanut itselleen sparrailuparin.

Koen onnistumisen hetkiä erityisesti silloin, kun asiakasryhmän keskustelu polveilee kuin itsestään heille merkityksellisten asioiden äärellä. On palkitsevaa, kun joku saa sanottua ääneen vaikkapa sen, ettei itse asiassa lainkaan pidä jostakin hänelle langenneesta roolista työyhteisössä. Tai joku silmät loistaen kuvaa itsessään sellaisia puolia ja osaamista, joita on tähän saakka toteuttanut vain harrastustensa kautta. Aina työyhteisön ei onnistuakseen tarvitse edes löytää ratkaisuja. Joskus parempaan hyvinvointiin ja vuorovaikutukseen riittää vain se, että ymmärrämme toisiamme paremmin. Se mikä kuormittaa sinua, ei välttämättä lainkaan kuormita minua, ja päin vastoin. Loppujen lopuksi juuri moninaisuus on se, mikä arkeamme ja työyhteisöämme rikastuttaa.

Olen saanut asiakkailta myös paljon näkökulmia, joihin ajatteluni on jäänyt askaroimaan. Mitä vaikutuksia sillä on, jos työrooli ja vapaa-ajan minä koetaan kovin erilaisiksi? Esimerkiksi niin, että työroolissani voin kyllä hoitaa tiettyjä asioita tai suhtautua tilanteisiin tietyllä tavalla, mutta vapaa-ajallani koen eri tavoin. Onko tilanne pidemmän päälle kuormittava? Vai tuoko se vain elämään rikkautta, että työssä ja vapaa-ajalla voi näyttää ja toteuttaa erilaisia puolia itsestään? En tiedä. Onneksi minulla ei tarvitsekaan olla vastauksia.  Yhteinen pohdiskelu antaa usein asioille parhaan perspektiivin. Ja jokaisen yksilön kohdalla “oikea” vastaus on myös todennäköisesti erilainen. Useimmiten hyvä kysymys on arvokkaampi, kuin paraskaan vastaus.

Millaisia kokemuksia sinulle, SmoothTeam -fasilitaattorikollegani, on kertynyt? Haluaisitko jakaa jonkin sinulle merkityksellisen hetken joko SmoothTeam -simulaatiosta tai jostain toisella työkalulla fasilitoimastasi tilanteesta? Kerro siitä meille blogin kommentointiosiossa!

Eija Lehtonen, SmoothTeam -fasilitaattori