fbpx

Monet tiimit tarvitsevat uusia, toimivia ratkaisuja arkeensa. Miten yhdistää lähi- ja etätyön parhaat puolet omalle tiimille sopivaksi? Miten hyödyntää tiimiläisten vahvuuksia? Miten ottaa työn käytännöt rakentavasti keskusteluun? Asiakkaidemme pyynnöstä olemme kehittäneet juuri tähän tilanteeseen sopivan simulaation.

Ihmiset ovat erilaisia

Työn tekemisen käytännöt rakentuvat asteittain. Osittain ne ovat yhteisiä ja osittain kullekin omia. Nämä on hyvä ottaa välillä tietoiseen keskusteluun ja ymmärtää, miten tiimin jäsenet eroavat toisistaan vahvuuksiltaan ja tarpeiltaan. Yhdelle tärkeintä on rauhallinen ympäristö, toiselle asioiden työstäminen yhdessä. Joku saa energiansa selkeästä työnjaosta ja toinen saamastaan palautteesta. Toisille on olennaista, että työ ja vapaa-aika ovat selkeästi erillään, kun taas toiset toiset nauttivat joustavasta rytmityksestä. Entäpä mikä on etä- ja lähityön suhde?

Jokaisen työyhteisön on löydettävä  itselleen toimivat käytännöt. Tämä vaatii jokaisen omaa pohdintaa sekä yhteistä keskustelua toivotuista työtavoista.

Hybridityön ratkaisut tukevat työyhteisön toimintaa – keskustelu pelkästään teknisistä ratkaisuista ei riitä

Kun etsitään tiimille parhaita ratkaisuja on usein fiksua mennä aluksi pintaa syvemmälle ja puhua siitä, mikä ketäkin töissä innostaa ja mikä antaa energiaa ja mitkä asiat toisaalta ovat energiasyöppöjä kenellekin. Näin opimme ymmärtämään syitä ja taustoja. Jos nimittäin aloitamme suoraan etä- ja läsnätyön käytännöistä, olennaisia asioita jää helposti piiloon. Kun ymmärrämme ihmisten erilaiset tarpeet ja tyylit, voimme löytää uusia ja poimia parhaita puolia eri ratkaisuista ja jättää tiimiläisille valinnanvaraa. Tämä on paljon hedelmällisempää, kuin pelkkä keskustelu ratkaisusta A vai B. Kun tiimi löytää oman toimintatapansa hybridiympäristössä, se  menestyy ja kaikki tiimin jäsenet voivat hyvin.

Työn tekemistä kannattaa tarkastella myös etä-, läsnä- ja hybridityön näkökulmasta: miten työnteko kannattaisi yhdessä järjestää? Osa aiheista on tuttuja lähityöstä, osa korona-ajan etätyöstä. Tututkin asiat hyötyvät päivittämisestä, jonka perusteella tiimi voi luoda sille toimivat käytännöt hybridiympäristössä.

Hybridityön simulaatio auttaa keskustelemaan työn käytännöistä

Hybridityön simulaatio perustuu vertaisarvioituihin tieteellisiin artikkeleihin sekä näiden lisäksi ILO:n laatimaan Etätyöskentely Covid-19 pandemian aikana ja sen jälkeen -oppaaseen.

Jos kaipaat tehokasta työkalua tiimin hybridityön tapojen kehittämiseen, laita viestiä! Katsotaan yhdessä, miten hybridityö-simulaatio sopisi teille. Simulaatiosta voit lukea lisää täältä.