fbpx

Osa työntekijöistämme tapaa toisiaan säännöllisesti toimistoilla Sveitsin Zugissa ja Helsingissä. Lisäksi meillä on ihmisiä muun muassa Australiasta, Amerikasta ja Espanjasta.

Arjen toiminnassa kaikkien johtoryhmäläisten yhteiset tapaamiset pidetään etänä. Tähän asti olemme noin kerran vuodessa kokoontuneet yhteen. Tällä kertaa koronapandemian vuoksi kaikki eivät päässeet Sveitsiin, vaan osa osallistui etänä. Osana tilaisuutta tehtiin SmoothTeam-simulaatio.

Tiimin jäsenten tunteminen on tehokkaan työskentelyn keskiössä

Vuotuinen yhteinen aika on meillä tosi niukkaa, ja haluamme käyttää sen kaikkein tähdellisimpään. Etukäteen mietin, miten saamme parhaan lopputuloksen, kun tilaisuuteen osallistuu ihmisiä ympäri maailmaa osittain etänä. Apua suunnitteluun sain Grape Peoplen Piritta van der Beekiltä. Hänen mukaansa porukassa, joka tapaa hyvin harvoin, on tiimiytyminen todella tärkeää ja päätinkin raivata neljästä päivästä osan sille.

Tiimin työskentelyn kannalta hyödyllisintä olisi, että ihmiset oppivat tuntemaan toisiaan paremmin. Piritta suositteli tähän tarkoitukseen SmoothTeamia. Sen avulla oppisimme itsestämme ja toisista tiimiläisistä asioita, jotka edesauttavat sekä työpajapäiviemme että tulevaisuuden työskentelyä. 

Skeptikotkin innostuivat

Nelipäiväinen työ koostui kahden päivän osioista, joiden kummankin aluksi sain kunnian fasilitoida simulaatiot. Ensimmäiseen osioon valitsimme simulaation Tiimin vahvuudet ja jälkimmäisessä Yrittäjämäinen johtajuus

Toisen ryhmän kanssa kävimme simulaation jälkeen läpi yhteisiä oppejamme tiiminä, toisen kanssa pelasimme vain simulaation. Molemmat tavat toimivat, ja myös pelkän simulaation pelannut ryhmä koki saavansa paljon eväitä yhteistyöhön.

Palaute molemmista työpajoista oli kiittävää. Moni sanoi suoraan, miten hienoa oli, kun oppi heti tuntemaan ihmisiä paremmin. Muutama mainitsi myös olleensa etukäteen hyvin skeptinen, kannattaako tällaiseen haaskata aikaa. Jälkeenpäin he kertoivat nähneensä arvon SmoothTeamin luomissa strukturoiduissa keskusteluissa, joiden kautta opimme, millaisia itse kukin olemme ja miten näemme toisemme. Oivallusten ansiosta nyt on helpompi keskustella niidenkin ihmisten kanssa, joiden kanssa se aiemmin tuntui hankalalta. Nyt näkee intentioita sanojen takana ja ymmärtää, miten toinen toimii.

Simulaation jälkeen keskusteltiin kertyneistä opeista.

Vuorovaikutuksen kehittäminen ennen prosessin kehittämistä

SmoothTeam-simulaatio sopii mainiosti esimerkiksi työpajojen ja kehittämisprojektien avaukseksi ja pidemmän tähtäimen tiimin kehittämiseen. Lisäksi sitä voi hyödyntää retrospektiiveissä, kun pohditaan mikä on mennyt hyvin ja missä olisi vielä parantamista. Meillä simulaatio avasi tosi hyvin pandoran lipasta erityisesti, kun mukana oli pidemmän ja lyhyemmän aikaa töitä yhdessä tehneitä.

Näen, että ennen varsinaisen työn kehittämistä on tärkeää kohdistaa katse tiimin toimintaan. Suurin osa haasteista johtuu meistä ihmisistä ja esimerkiksi ihan väärinymmärryksistä. Näitä kannattaa käsitellä ensin. Prosessit eivät tee mitään, ihmiset tekevät.

Simulaatio toimii mainiosti myös ennen vaikeiden tai raskaiden asioiden käsittelyä. Kun ihmiset tuntevat toisiaan paremmin, keskusteluyhteys on avoimempi. Simulaatio toimii myös osana SWOT-analyysiä: mitkä ovat tiimimme vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat.

Suosittelen kaikille yhdessä työskenteleville tiimeille

Voin suositella SmoothTeam-simulaatiota. Se toimii minusta kaikille, jotka työskentelevät toisten kanssa. Oli ryhmä työskennellyt yhdessä vähemmän tai pidemmän aikaa, se voi oppia uutta toisistaan. Simulaatioita voi käyttää myös esimerkiksi vuorovaikutuksen ja tiimin dynamiikan kehittämiseen sekä muutostilanteissa. Simulaatiossa ihmiset oppivat tuntemaan toisiaan ja toistensa tarkoitusperiä. Yksilöiden vuorovaikutustaitojen kehittymisen myötä myös tiimityö kehittyy.

Jarmo Suoranta
Toimitusjohtaja
TX

    Haluan tilata simulaationHaluan kuulla lisää, olkaa minuun yhteydessäHaluan 15 minuutin esittelyn palvelusta videopuheluna