fbpx

Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk) on tuloksellisimpia ja vetovoimaisimpia ammattikorkeakouluja Suomessa, ja kulttuuriin kuuluu vahvasti rohkaiseminen uuden kokeiluun. Jamkissa on 8 500 opiskelijaa ja henkilöstöä 900.

SmoothTeam on mukaansatempaava tapa käydä tavoitteellista dialogia

Innostuimme SmoothTeamin simulaatioista, koska ne tarjoavat helpon ja mukaansatempaavan tavan käydä tavoitteellista dialogia verrattain lyhyessä ajassa. Lisäksi simulaatiot voidaan toteuttaa niin etänä, läsnä kuin hybridinäkin.

Toisen ihmisen ymmärrys ja ymmärtäminen ovat keskiössä ajateltaessa oppimista tai yhdessä tekemistä. Siitä se kaikki lähtee.

Tulevaisuudessa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja tarvitaan entistä enemmän, ja tähän tarpeeseen meidän pitää osata vastata myös korkeakouluna. Valitsimme SmoothTeam Tiiminkehityksen Tehopaketin, eli palvelu on vapaasti käytettävissämme ja vastaamme itse simulaatioiden fasilitoinnista. SmoothTeamin hallitsevia fasilitoijia Jamkissa on jo yli 30.

Millaisissa tiimeissä ja tilanteissa SmoothTeamia on pelattu? 

Jamkissa simulaatioita on pelattu monilla eri tiimeillä. Pääsääntöisesti olemme pelanneet omien sisäisten tiimien kanssa, mutta myös väliaikaisilla tiimeillä, esimerkiksi projektipäälliköistä koostuvalla tiimillä. Tiimit ovat pääsääntöisesti edustaneet Jamkin henkilökuntaa.

SmoothTeamia on käytetty moniin eri tarkoituksiin, yleisimpänä tiimin toiminnan arviointiin ja kehittämiseen. Lisäksi simulaatioista ovat hyötyneet uudet tiimit, joissa jäsenet eivät vielä tunne toisiaan kovinkaan hyvin. 

SmoothTeamsissa on helppo päästä syvälle keskusteluihin, eikä yksikään osallistunut tiimi ole sanonut, että kokemus olisi huono tai aikaa olisi heitetty hukkaan. Päinvastoin, varattu kaksi tuntia ei aina meinaa riittää. 

Kaikin puolin helppokäyttöinen 

SmoothTeam on helposti käyttöönotettava työkalu, joka on kaikille Jamkissa yhteinen. Käyttöliittymä on helppo, eikä mitään asennuksia tai integrointeja omiin järjestelmiin tarvita. 

Lisäksi pelinjohtajan materiaalista löytyvät hyvät ohjeet ja tukikysymyksiä erilaisiin tilanteisiin. Onkin ollut turvallista lähteä fasilitoimaan simulaatiota, vaikka fasilitoinnista ei vielä olisikaan paljoa kokemusta. 

Simulaatioon on kuitenkin syytä tutustua etukäteen ja pohtia, millaisia asioita sieltä voi nostaa esille. Tähän harjoitusmoodi robottipelaajien kanssa on hyvä lisä. 

Jatkuva käyttö on mahdollistanut erilaisiin tarpeisiin vastaamisen

Kun palvelu on ollut meillä jatkuvasti käytössä, se on ollut helppo sovittaa tiimin aikatauluun ja tarpeeseen. Ei ole myöskään tarvinnut kiirehtiä, ja on voitu sanoa, että pelataan koska vaan teille sopii. 

Simulaatiot on voitu valita kulloisenkin tilanteen ja tiimin tarpeen mukaan, kun käytössä on ollut useampia eri aiheita. Ne ovat myös auttaneet vaikeiden asioiden puheeksi ottamista, mitä ei ehkä muuten olisi tapahtunut. 

Onko ollut ongelmia?

Jos asiaa miettii oman organisaation näkökulmasta, niin varmasti voisimme vielä koordinoida SmoothTeamin käyttöä paremmin. Uusissa jutuissa tarvitaan aina innostuneita ihmisiä, joilla on hyvät verkostot ja jotka saavat sanan kiertämään ja sitä kautta markkinoitua asiaa sisäisesti. Toisaalta koko aikaa ei voi myöskään tykittää tietoa ja mainosta, vaan mahdollisuus pelata pitäisi nostaa säännöllisin väliajoin esiin. 

Itse simulaatiossa haasteeksi on toisinaan muodostunut se, että tiimissä on aivan uusi jäsen, joka ei ole vielä ehtinyt tutustua kollegoihin. Nimeäminen on voinut tällöin olla hankalaa. Simulaatiot toimivat kokemuksen mukaan parhaiten, kun jo vähän tuntee omaa tiimiä. 

Parasta on yhteisöllisyyden vahvistaminen, kun puhutaan ihan oikeaa asiaa

Simulaatiot ovat ohjattua toimintaa ja niissä on aikaa pysähtyä oman tiimin toiminnan äärelle. Tämä vahvistaa yhteisöllisyyttä ja oman tiimin tuntemusta hauskalla ja positiivisella tavalla. Ei ole hömppää, vaan ihan oikeaa asiaa. 

Työkalu on helppo käyttää ja prosessi on selkeä. Ei ole post it -lappuja tai papereita pitkin poikin, jotka sitten pitäisi koota yhteen, vaan simulaatioista saa raportin saman tien – se on älyttömän kätevää. 

SmoothTeam sopii sekä uusille että vanhemmille tiimeille

On vaikea nähdä kenelle SmoothTeam ei sopisi! Tämä toimii hyvin sekä uusille että vanhemmille tiimeille. Jos fokus on katoamassa, niin pelit auttavat katsomaan tiimin toimintaa erilaisista näkökulmista.

Hilkka Heikkilä
Sertifioitu Projektipäällikkö IPMA Level C® – Liiketoimintayksikkö

Tarja Moilanen
Verkkopedagogiikan suunnittelija  – Teknologiayksikkö

Sirpa Tuomi
TtT, Koulutuksen kehittämispäällikkö – Korkeakoulupalvelut