fbpx

Poikani halusi katsoa Duudsonit tuli taloon -ohjelmaa. Olin hyvin skeptinen, mutta pari jaksoa katsottuani näin siinä tiettyä nerokkuutta! Ohjelmassa ei ole kyse ensisijaisesti siitä, että keulitaan mopolla olohuoneessa, vaan Duudsonit tekevät oikeasti muutoksia vuorovaikutukseen, perheen toimintaan ja arvoihin. Tavat ovat varsin omaperäisiä. Tutkin tässä, mitä opittavaa työyhteisöillä on Duudsoneilta.

Ongelman taustan selvittäminen

Jakso alkaa yleensä niin, että perheellä on jokin ongelma, josta perheenjäsen kirjoittaa Duudsoneille. Kun ongelmaa aletaan ratkoa, löytyy yleensä taustalta jotakin muuta. Selvitystyö on omintakeista, välillä saatetaan ajetaan mopolla olohuoneessa kunnes päästään kiinni taustalla olevaan ongelmaan, kuten lukkiutunut vuorovaikutus, arvostuksen osoittamisen puute tai puuttuvat säännöt ja huomataan, että se alkuperäinenkin ongelma ratkeaa. Lopuksi kaikki ovat onnellisempia.

Lukkoja vuorovaikutuksessa

Duudsonit löytävät ja ratkovat usein tunneilmaisun tai vuorovaikutuksen kysymyksiä. He löytävät lukkiutuneita asetelmia ja haastattelevat ihmisiä erikseen ymmärtääkseen tilanteen eri puolia. Jos aikaisemmin Duudsonit tunnettiin siitä, että he lähinnä kohelsivat vaarallisesti, nyt he luovat hyvää rakentavaa vuorovaikutusta.

Mitä voimme oppia Duudsoneilta?

1. Kun arjessa jokin mättää, yleensä taustalla on muuta. Kannattaa tutkia taustoja. Näin myös työpaikalla.

2. Eri ihmisten näkökulmat ovat usein hyvinkin erilaisia ja niitä on tarpeen ymmärtää. Duudsonit usein haastattelevat perheenjäseniä erikseen. Näin saa asiaan liittyvät intressit selville ja voi tehdä parempia ratkaisuja. He eivät kuitenkaan juoni asioita erikseen, vaan haluavat ymmärtää – ratkaisut löydetään yhdessä. Kaikki tämä soveltuu työpaikalle erittäin hyvin.

3. Suorapuheisuus yleensä palkitaan. Kannattaa sanoittaa havaintonsa. Kun sen tekee rehellisellä ja avoimella intressillä, yleensä muut suhtautuvat rakentavasti. 

4. ”Päättömyys” ja kunnollinen toimeen tarttuminen saa mukaansa. Olemme usein tosi harkitsevia töissä. Joskus Duudsonien ”hei tyypit nyt laitetaan tää homma kuntoon! Ota sinä tuo ja minä teen tämän, tottakai tämä onnistuu!” -tyylisellä otteella pääsee paremmin eteenpäin kuin ”kuunnellaan kaikki nyt varmasti jokaista joka vaiheessa ennen kuin tehdään mitään muutoksia, ettei vaan käy mitään” -jutulla, joka hitaudessaan voi lähinnä unettaa. Ylenpalttinen analyysi saa joskus myös näkemään kärpäsissä härkäsiä.

5. Tunteista puhuminen helpottaa. Useammassa jaksossa Duudsonit auttavat ja ohjaavat perheenjäseniä puhumaan toisilleen tunteistaan. Tämä saa aikaan käytännössä aina positiivisia reaktioita ja yhteenkuuluvuutta. Myös työyhteisössä on tunteita ja myös niistä on hyvä puhua.

Miksi mopolla olohuoneessa?

Palaan vielä mopolla ajamiseen. Jotta saa ihmiset katsomaan omaa toimintaansa uusin silmin, on joskus tarpeen ravistella. Duudsonit tekee tämän esimerkiksi pesemällä äidin juhlamekkoa painepesurilla Jarpin päälle puettuna. Absurdin tilanteen jälkeen on avoin näkemään uutta. Näen, että tällainen herättely on joskus tarpeen siksi, että meidän ihmisten välillä on useinkin vuosikausia jatkuneita jännitteitä. Lapsi on esimerkiksi yhdessä poterossa ja vanhempi toisessa tai vanhemmat omissaan. Vika näyttää olevan toisessa ja olemme sokeita omalle toiminnallemme. Tämä tiivistyy vielä viimeiseen:

6. Joskus on hyvä ravistella, että voi nähdä uutta. Näemme toistemme viat ja virheet kirkkaammin kuin omamme. Perspektiivin vaihtaminen on vaikeaa, mutta se kannattaa. Yksi keino on ravistelu. Myös pehmeämpiä keinoja vuorovaikutuksen avaamiseen ja kuulluksi tulemiseen on olemassa. Riippuu tilanteesta, mikä toimii parhaiten.

Nämä kuusi työkalua työpaikalla ovat epätavallisia, mutta varsin käyttökelpoisia. Periaatteet ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa ovat samat yhtä lailla kotona kuin töissäkin. 

Tärkeintä on tasapaino

Samalla tiedostan, että yleensä niin työyhteisöissä kuten perheissäkin kannattaa toimia maltilla, kuunnellen ja hyviä käytäntöjä soveltaen. Duudsonit tarjoaa maustetta, uutta näkökulmaa ja irrottautumista: chilikastiketta on mukava laittaa ruokaan joskus, mutta pääruuaksi siitä ei ole.

 

Aleksis Nokso-Koivisto

P.S. Jos perhe-elämän vuorovaikutuksen, sääntöjen ja käytäntöjen ravistelu kiinnostaa, suosittelen tsekkaamaan Duudsonit tuli taloon.