fbpx

Teemme tiimissämme tietoturvallista ohjelmistokehitystä Instan oman tuotteen parissa. Tiimimme on kasattu jo viisi vuotta sitten, ja monta tiimin jäsentä on jo vaihtunutkin matkan varrella. Olemme tavanneet vain muutaman kerran fyysisesti koko joukolla, ja viimeiset vuodet toimineet täysin etänä.

SmoothTeam-simulaation avulla halusimme ymmärtää paremmin tiimiläisten tarpeita hybridi- ja etätyöhön liittyen. Kun tiimiläiset ymmärtävät toistensa näkökulmia ja tarpeita, osaamme toimia fiksummin.

Epämuodollinen kommunikointi on vähentynyt – ja ihmiset ovat tottuneet tähän

Olen huomannut, että etäajan mukana epämuodollinen kommunikaatio on vähentynyt varsin paljon. On mielenkiintoinen ilmiö, että samalla on myös opittu olemaan ilman rupattelua. Rupattelun vähyys harmitti alkuaikana, mutta myöhemmin siitä ei ole valitettu enää. Tämä on johtanut siihen, että uudet henkilöt on ollut vaikeampi saada mukaan, kun nopea helppo pieni kommunikointi on vähentynyt. Itse työt sujuvat kyllä hyvin, mutta tiimihenki on heikentynyt. Teimme simulaation aikana, jolloin meillä oli ollut juuri keskustelua ja pientä kipuiluakin toimistolle palaamisessa ja tähän tilanteeseen se toimi hyvin.

Simulaatio teki näkyväksi asioita, joita ei muuten oltaisi arvattu

Saimme simulaatiosta monta asiaa jatkotyöstettäväksi. Se herätti uusia ajatuksia tiimistä ja tiimiläisistä. Konkreettisten ajatusten lisäksi oli kiinnostavaa nähdä pilkahdus toisten arvomaailmasta. Simulaation aikana löytyi asioita, joista koko tiimi oli ihan pihalla eikä osannut arvata millaisia kollegat olisivat.

Todella mukava kokemus, kaikki tiimissä pitivät

Kokemus oli todella miellyttävä tiimille ja osallistujat tykkäsivät todella paljon tavasta, jolla edettiin. Eteneminen oli strukturoitu ja tarina teki siitä omanlaisensa. Simulaatio oli helppo ja näppärä kokonaisuus!

Opimme tiimiläisten tarpeista ja mieltymyksistä

Eri henkilöiden tarpeet ja preferenssit tulivat näkyviksi simulaatiossa. Esiin nousi useita mielenkiintoisia asioita, joita aiomme työstää jatkossa ja varsinkin scrummasterille tuli uutta työstettävää.

Avoimuus ja luottamus ovat avaimia tiimin toimintaan

Tiimin toiminnalle keskeistä ovat avoimuus ja luottamus. Näistä luottamus mahdollistaa avoimuuden eli on oltava luottamusta, jotta voi olla avoin. Kun nämä ovat kunnossa, tulee mahdolliseksi muiden tuki. Kenelläkään ei pidä olla olo, että ei pystyisi puhumaan oikeasta ongelmasta – tai esimerkiksi että jos kysyy jotakin, toiset rupeaisivat nauramaan. Silloin kaikki uskaltavat toimia yhdessä ja syntyy turvallinen ilmapiiri.

Voin suositella erityisesti tiimeille, joissa on mukana uusia jäseniä

Voin suositella SmoothTeamia etenkin sellaisille tiimeille, joissa on vaihtunut tiimiläisiä tai joissa tiimi on uudessa tilanteessa. Simulaatio toimii myös hyvin, jos tiimissä on ihmisiä, jotka eivät luonnostaan puhu kaikista asioista ja halutaan avata keskustelua esimerkiksi työn tekemisen käytännöistä ja eri ihmisten tarpeista.


Miia Niittymäki
Project Manager
Insta Advance Oy