FP-tuotteiden toimitusjohtaja vaihtui hiljattain ja uusi tuli talon sisältä. Olemme jo vuosien ajan tehneet vuorovaikutuksen koulutusta ja halusimme saada uudelle johdolle hyvän startin. SmoothTeam-simulaatiolla kehitettiin hallituksen ja johtoryhmän toimintaa ja mukana olivat näiden jäsenet.
Uusi toimitusjohtaja tarvitsee ymmärrystä organisaatiosta ja uusia näkökulmia
Simulaation aikana keskustelimme paljon. Tämä toi useita uusia näkökulmia toimitusjohtajallemme. Toimitusjohtajan vaihtuessa on keskeistä, että uusi henkilö ymmärtää tilanteen, ihmisten ajattelutapojen taustoja ja pystyy aloittamaan johtoryhmätyön kehittämisen tehokkaasti.
Hallituksen kannalta simulaatio toimi hyvin
Hallituksen jäsenet asettuivat osaksi porukkaa erittäin hyvin. Hallitus on ollut jo pitkään yhdessä ja he ovat sikäli tuttu osa yritystä. Talon sisällä hallituksen jäsenet osallistuvat yhtiön tilaisuuksiin. Tapaamme lisäksi johtoryhmän jäseniä muutenkin kuin hallituksen kokouksissa, jotta hyvä yhteys säilyy.
Simulaatiossa käsitellyt vuorovaikutuksen, yhteistyön tekemisen ja toisista oppimisen kysymykset koskevat myös hallitusta. Kaikki hallitukset pitäisi laittaa koulunpenkille oppimaan vuorovaikutusta – hallituksen vuorovaikutuksen on oltava paljon laadukkaampaa kuin sitä, että puheenjohtaja vain jakelee puheenvuoroja pöydän päästä.
Luovuus – miten ryhmä voi olla enemmän kuin osiensa summa?
Jotta palaverista on hyötyä ja se kannattaa pitää, viisi kertaa yksi on oltava enemmän kuin viisi eli lopputuloksen on oltava enemmän kuin osallistujien summa. Varsinkin kun puhutaan luovuudesta ja sen kehittämisestä, keskeistä on diversiteetti, erilaisuus. Kun ensin ymmärretään erilaisuus ja rakennetaan sen pohjalle, voidaan saada erinomaisia tuloksia.
Jotta luovuus voi toimia, pitää yhden ihmisen pystyä antamaan toisille palautetta vapaasti myös keskeneräisistä asioista. Näin saadaan ihmisistä syntymään aivan älyttömän luova tiimi myös ihmisistä, jotka eivät koe olevansa erityisen luovia. Ihmisillä on erilaisia piirteitä, ja meidän on löydettävä tapa käyttää näitä erilaisuuksia hyväksi.
Simulaatio kehitti avoimuutta yllättävällä tavalla
Simulaation jälkeen kuulin muun muassa: ”oho, tulipas puhuttua avoimesti, meninkö liian pitkälle”. Nähdäkseni ei ollenkaan! Tämä avoin keskustelu oli juuri simulaation parasta antia.
Vuorovaikutusta ei voi oppia sanomalla ”nyt vuorovaikutetaan” tai ”nyt ollaan avoimia”. Emme toimi aina rauhallisen rationaalisesti, vaan aivojemme mantelitumake aktivoituu muun muassa ylivireystilassa ja voi luoda puolustusreaktion. Jotta voimme keskustella mahdollisimman vapaasti myös jännitteisissä tilanteissa, on opittava yhteinen tapa kommunikoida ja reagoida asioihin. Kun on opittu yhteinen kieli ja tapa suhtautua asioihin, työskentely on todella paljon mutkattomampaa ja tehokkaampaa. Kun nämä sekä luottamus ovat kunnossa, emme lankea puolustusreaktioihin helposti.
Vuorovaikutuksessa ei pärjää pelkällä kuuntelulla. Pitää pystyä haastamaan rakentavasti.
Tehokas simulaatio oli myös innostava
Simulaatiossa kohtasimme aitoja tilanteita, joita porukka innostui miettimään. Nämä tilanteet toivat samalla esiin ydinasioita, joista meidän ryhmänä oli tärkeä keskustella. Tällä tavalla fiktiivisen tarinan avulla saatiin kaikki osallistumaan juuri oikeisiin asioihin, ja samalla kokemus oli hauska ja asiat jäivät osallistujille hyvin mieleen.
Täydet pisteet toteutuksesta – voin suositella vastaaville yrityksille
Metodi oli erinomainen ja annan täydet pisteet myös fasilitoijalle. Kovin helposti tällaisessa harjoituksessa pelkällä keskustelulla ei pystyisi kaivamaan sellaisia asioita esiin, joita meillä tuli simulaation aikana. Voin suositella!
Matti Salonen
Hallituksen puheenjohtaja
FP-Tuotteet Oy