fbpx

Fredrik Rönnlund toimii useiden teknologiayhtiöiden hallituksissa. Hän on erikoistunut kasvumarkkinointiin, ja osallistui SmoothTeam-simulaatioon osana nuorten hallitusammattilaisten Future Board ry:n hallitustyötä. 

Olen skeptinen ihmisten analysointia kohtaan – mutta SmoothTeamista tykkäsin!

Kuullessani simulaatiosta oletin, että kyse on MBTI-tyyppisestä psykoanalyysistä. Olin siksi hyvin skeptinen kun jopa Myers ja Briggs ovat itsekin sanoneet, että arviota ei alunperin tarkoitettu työntekijöiden analysointiin, vaan heidän työtään on tulkittu väärin jälkikäteen. Minulle oli iloinen yllätys, että SmoothTeam ei määrittele ihmisille värejä ja tee tulkintoja niiden kautta.

SmoothTeamissa tutkittiin ihmisten positiivisia puolia

Tykkäsin siitä, että simulaatio oli tapa roolipelata peliä, jossa valitsimme tiimistä henkilöitä perustuen siihen, mitä ajattelimme itse kunkin vahvuuksiksi. Arvioimme, mitkä ovat toistemme vahvuuksia missäkin tapauksessa. Simulaatiossa ei yritetty luoda itsestä tai muista tietyn tyyppistä persoonaa, vaan katsottiin erilaisia asioita myönteisessä valossa. Haastoimme samalla itseämme: kun kaikki olivat positiivisia ominaisuuksia, miten laittaa ne järjestykseen? 

Opin tuntemaan muita paremmin

Olimme varsin tuore tiimi, kun pelasimme simulaatiota. Tärkeintä oli, että opin tuntemaan muita paremmin. Toinen erittäin kiinnostava puoli on, että opin ymmärtämään, miten muut näkevät minut – tätä tietoa ei useinkaan saa muuta kautta eikä siitä tule luonnostaan keskustelua. 

Yksi havainto simulaatiosta on, että muut näkivät minut icebreaker-ihmisenä – tai jopa pellenä. Tämä ei ollut kovin yllättävää, ja itsekin voin kokea itseni tällaiseksi. Yllättävää kuitenkin oli, että jotkut voivat kokea minut ensisijaisesti pelleksi. Tämä sai minut miettimään omaa ulosantiani.

Tunteminen helpottaa vaikeiden kysymysten käsittelyä

Ihmiset pelkäävät vastakkainasetteluja, ja voi sanoa, että yritysten ongelmat ovat pääasiassa ihmisongelmia. Kun tunnemme toisten vahvuuksia ja tyylejä, ongelmat ja asiat helpottuvat. Silloin tiedämme miten työkavereita on hyvä lähestyä. SmoothTeam toi esiin omia vahvuuksiani ja sain myös muilta palautetta niistä. Se antoi eväitä ja valmiutta ottaa asioita esille. Yhteistyötä on tehtävä ja palautetta on annettava yksilöllisesti. Toisten tunteminen on peruslähtökohta sille, että voi tarvittaessa rohkeasti haastaa ja antaa palautetta.

Usein ihmiset yrittävät korjata heikkouksiaan sen sijaan, että pelaavat vahvuuksillaan. Myös tiimin on tärkeää oppia pelaamaan vahvuuksilla, se onnistuu, kun tuntee sekä omat että muiden vahvuudet. 

Simulaatiossa parasta oli leikkisyys

Simulaatio oli leikkisä ja käsittelemämme tilanteet eivät olleet oikeita. Tämä antoi  mahdollisuuden keskustella vapaasti ja pohtia erilaisia hypoteettisia skenaarioita. Tätä kautta voisi ajatella, että simulaatio on eräänlaista skenaariosuunnittelua tiimin toiminnasta.Tällaiset keskustelut tuovat meitä tiiminä lähemmäksi toisiamme. 

Voin suositella SmoothTeamia etenkin johtoryhmille

Suosittelen simulaatiota kaikille johtoryhmille. Joryt ovat paljon tekemisissä keskenään ja tämän tyyppinen työkalu auttaa niiden työn tehostamisessa. Olen varma, että simulaatio toimii hyvin myös yritysten hallituksille.

Simulaation avulla saat tiimin toimimaan paremmin yhdessä, tunnet itsesi ja tunnet tiimin.

Fredrik Rönnlund
Fredrik Rönnlund
Hallituksen puheenjohtaja, Leadoo
Markkinointi- ja kasvuekspertti useissa hallituksissa